De wijngaard van Gaillac is een van de oudste in Frankrijk. De vestiging van de wijnstokken dateert uit de oudheid, de wijnen van Gaillac hebben zich door de eeuwen heen ontwikkeld om vandaag de dag wereldwijde bekendheid te verwerven.
De wijngaard van Gaillac: 400 wijnbouwbedrijven en privékelders
Het assortiment van Gaillac-wijnen is vandaag zeker het rijkste in Occitanië. De appellatie heeft zich in het verleden onderscheiden door de zeven soorten wijnen die traditioneel op het land worden geproduceerd, te benadrukken. Elk landgoed, kasteel of coöperatie heeft de mogelijkheid om zijn cuvées in droge witte wijnen, parelwitte wijnen, zoete witte wijnen met de vermelding van late oogst, aromatische en robuuste rode wijnen, roséwijnen, rode en witte primeurs, mousserende wijnen meestal uit de voorouderlijke methode.
Gaillac-wijn
De bodems bieden een zeldzame natuurlijke diversiteit: alluviale terrassen van de Tarn-vallei, golvende hellingen van klei en kalksteen, Cordese plateaus die overwegend kalksteen, leisteen of steenachtige bodems zijn.
Ze bieden dus een onverwacht aromatisch palet en maken het mogelijk om zich aan te passen aan meerdere contexten en gelegenheden. Van plezierwijn voor het aperitief tot maaltijdwijn van gegrild vlees met wild, er zal altijd wel een Gaillac aanwezig zijn! De appellatie verrast met de grote diversiteit van zijn vaak inheemse druivensoorten: braucol, duras, prunelart, far from the eye, ondenc, etc.
Witte druivensoorten
Ver van het oog: gebruikt voor fijne droge witte wijnen, geurig en laag in zuurgraad. Het is de oudste druif. Le Mauzac: matig krachtig maar zeer productief, het wordt gebruikt voor Gaillac Doux en de voorouderlijke methode. Ondenc: voor de productie van droog wit, van grote elegantie en complexiteit.
Rode druivensoorten
Duras: wordt geassocieerd met Braucol of Fer Servadou, een rustieke druivensoort met zeer karakteristieke en originele aroma’s. We vinden ook Prunelart, een druif uit het zuidwesten, Syrah met zijn kruidige tonen en Gamay, gebruikt bij de productie van Gaillac Primeur.
Voorouderlijke methode
In tegenstelling tot champagne wordt de Gaillacoise-methode op natuurlijke wijze geproduceerd, zonder toevoeging van suiker of expeditielikeur. Alleen de druivensuiker zorgt voor de eerste gisting, de gisting en de restsuiker in de Gaillac-methode.